Wednesday, May 18, 2016

Szókincs és szövegértés

13,5 hónapos volt, mikor egyszer azt mondtam neki (csöppet sem komolyan), mikor letettem a földre, hogy "Kapaszkodj meg a székben, míg felveszem a cipőm". És megkapaszkodott. Nekem meg leesett az állam. Nagyjából az volt az a nap, amikortól mindent ért.

A szókincse: az első a papa/pápá volt, ezeket többnyire jókor (is) használta, bár persze csak úgy is karattyolt. Aztán jött a mama, azt tényleg úgy ismételte vissza a nagyanyjának, hogy látszott, tudatos erőfeszítés volt, kicsit más volt a hangja is. Aztán apa, először a fürdőszobaajtó előtt, míg az apja fürdött. Utána jött a nem, fejrázással. Aztán az ana. És egyelőre ennyi. Anázni néha percekig képes, ilyenkor mindig mondom, hogy itt vagyok, tessék, stb., nagyon vigyorog válaszul. De azt még nem érti, hogy ezzel hívhatna is. Néha visszaismétel dolgokat, többször majdnem megvoltak szavak, de csak egyszer. Pl. szombaton mondta, hogy palénta.
Ezen kívül rengeteget hablatyol, csicsereg, magyaráz, néha hosszú mondatokban. Csak egy mukkot nem értek belőle. :D
Persze azért másképp is jó ideje kommunikál, oda mutogatva, ahol a tárgyakat többnyire tartjuk. Ha inni akar, a nappali asztalra mutogat, mert oda szoktam tenni az itatóját, a konyhapultra mutogatva a zabkenyeret kéri.
Nem tárgyakra, hanem cselekvésekre most kezdett inkább utalni. Mivel már egy ideje meg van fázva, és sűrűn kiszívtuk az orrát, a porszívó a szoba egyik sarkában lakott. Többször előfordult, hogy szoptatás közben mutogatott oda, hogy szívjuk ki az orrát, mert így nem tud enni. Tegnap is kérte, pedig már jó két hete nem használtuk az orrszívót.
Tegnap előtt óta pedig mutogat a szoptatós fotelre, hogy akkor én most üljek oda, vegyem az ölembe azt a párnát és akkor ő enne. (Amikor már biztos benne, hogy kap cicit, akkor többnyire nagyon boldogan viháncolni kezd, ez elképesztően vicces és cuki.) A cipőjét már múlt héten is hozta, hogy menjünk ki. Motorra száll, a bejárati ajtóra kapaszkodik, ezek is a kimegyek másképp. Múlt héten egyszer nem mentünk, addig piszkálta az ajtót, míg ki nem nyílt, a folyosó közepén kaptuk el. Vitt magával pulcsit és állati büszke volt magára. Én szívbajt kaptam. Azóta mindig zárom az ajtót.

Tuesday, May 17, 2016

Identitáskérdés

Nudli vagy apa?
Megy már egy ideje, hogy ki a papa, mama, apa, anya, Rita, stb. Peti pár napja csomót mutogatott magára, hogy apa, apa, apa, meg Ritára, meg rám is. Ebből az ragadt meg, hogy Rita mutogat magára, hogy apa, apa, apa. Sírunk a röhögéstől.

Nudli, a kutya
Ha papucsot lát, akkor azt megpróbálja ránk adni. Ha a lábtámaszra raktam a lábam, akkor is kell a papucs. Esetleg az egyik párral elmegy a lakás másik felébe és ott hagyja. Ma volt egy fél lábbeli a mosogató és a kád előtt. Esetleg megrágja. (Szerencsére csak a benti szandálját rágta meg.)
Hétvégén vidéken voltunk, ahol is Nudli elkezdett ugatni a kutyáknak. Meg a macskáknak is, de nem azért, mint egy jó kutya, hogy elzavarja, hanem mert szerintem nem nagyon látja a különbséget. És lelkes. Nagyon. Szóval hétfőn megugatott egy nála kétszer nagyobb kutyát, az meg eloldalgott a kerítés mellől hátra a kertbe.

Thursday, May 12, 2016

Hol a zokni?

Ma például az összecsomagolt pelenkából került elő az egyik, miután körbetúrtuk az egész pelenkázót. A gyerek ugyanis vetkőzik. Zoknit, szandált, sima nadrágot simán levesz, hurrá.
Ezért meggyőződésem, hogy aki a gyerekruhákat tervezi, gyereket nem sokat látott... lábfej nélküli kezeslábas, főleg olyan, ami bár pantentos alul, a lábszár alján a szűkítés az egybe van varrva, szóval ahhoz le kell venni a szandált, és kibújtatni mindkét lábát, hogy tisztába lehessen rakni... Tépőzáros szandál: 3 másodperc. Szűkebb zokni: 5. Tágabb: 1.
A járókában általában csak az egyik lábát csupaszítja le, pelenkázás közben mindent leszed, amit ér. A szandált előtte néha megpróbálja meg is rágni.
Mikor 74-es méretre váltottunk, vettem nagy nehezen pár kezeslábast, de kevés volt, mondták is, hogy ekkora méretben már nem nagyon szokott lenni, ami meg volt, az rózsaszín volt... De végül a 3-4. helyen sikerült. Azokat nehezen veszi le. :D
És ha már színek. Mivel 95%-ban kölcsön kapjuk a ruhákat, szavam nem lehet a színösszeállításra, de azért ha tehetem, a rózsaszínt kerülöm, vagy legalábbis igyekszem mellé mást is ráadni. Nehéz ügy. Anyósom mesélte, hogy vidéken a bababoltban nem tudott nemrózsaszínt venni. És engem is hülyének néztek, mikor az említett 74-es kezeslábasból nem vittem el a rózsaszínt. Pedig annyi jó szín van! Arról nem is beszélve, hogy mondjuk a fűben, sárban, homokozóban inkább játsszon valami sötétebb színűben. Szerencsére van sok semleges (fiú) ruhánk, azokat adom rá sokszor. Meg persze néha a ruhákat is, de mondjuk kék harisnyával, csakazértis.
Van egy irtó cuki sötétkék kapucnis pulcsija, a kapucni belül piros-fehér csíkos. Erre megkérdezte valaki, hogy lány vagy fiú-e Nudli. Mondtam, hogy lány. "De sötétkékben van!" /o\ Szőke, kék szemű, tök jól áll neki. És van sötétkék nacija és body-ja is, utóbbi fehér pöttyös és szuper. Grrrr.

Nudlit egyébként érdekli az öltözködés, rég óta segít: dugja a kezét, lábát, segít vetkőzésnél is. Pár napja pedig a szandálját is megpróbálta egyedül felvenni. Az első keresztpántig jutott a lábbedugással.

Szoptatni nem lehet szandálban, ez is tuti. Terpeszben ül az ölemben velem szemben és miközben eszik, szépen leoperálja a lábáról a szandált. És nagy büszkén mutatja, hogy na, íme. :D
A szoptatós topjaimat is folyton macerálja: az akasztó kapcsok bármeddig érdekesek. Az alsókat néha meg is rágja. És nekem is segít vetkőzni, csak az a baj, hogy főleg a pólókivágásaimat húzkodja.

Wednesday, May 11, 2016

Apróságok 12-13 hónapos kora körül

- hat foga van. 3-3, ebből 1-1 még nagyon pici, a maradékot csikorgatni is tudja.
- imád fogat mosni. Kaptunk ujjra húzható szilikonos fogkefét, azzal.
- nagyon bírja az embereket.
- a tolóajtós szekrényt folyton ki akarja nyitni, hogy pakolhassa a ruhákat. Néha az ajtót maga felé húzza, ilyenkor kap anya szívrohamot.
- egyfolytában magyaráz, néha stimmel a hangsúly (hoppá!), főleg tetete, hátsúúú (bólintással) és egyéb halandzsa. Az első olyan, ami másképp hangzott, az a mama volt, a nagyanyjára. Más hangon mondta, látszott, hogy koncentrál.
- van copfja a feje tetején, nagyon látványosan nő a haja
- szeret a szoptatósfotel mögé bebújni

Dolgok, amiket ért
- Kérsz cicit?
- Kérsz enni?
- Várjál, anya hoz neked enni.
- Hol a(z)... lámpa, ajtó, kilincs
- Megyünk fürdeni/pancsolni
- Gyere!
- Hinta
- Kapcsold föl!

Játékok
- dupló
- csipeszek. Először a ruháját aggattam tele velük, most már pakoljuk a tárolójába. Éljen az IKEA, hogy normális, nem széteső csipeszeket gyárt. Egyszer már odacsípte az ujját, azóta óvatosabban nyomkodja

Tuesday, May 10, 2016

Hülye kérdések

- Lány vagy fiú?
- Lány.
- Ó. Lány? Pedig olyan mozgékony.

- Kisfiú?
- Nem. Kislány.
- Pedig sötétkékben van.

- Már szandálban van?
- Igen, már jár. 13 hónapos.
- De még csak április van.
(Kint 22 fok, napsütés.)