Tuesday, February 28, 2017

Rémtörténet

Esti szoptatáskor kezdte nagy elánnal mesélni, hogy
- másik baba
- bement a szobába
- nem akar fehér autóval menni
Aztán nekiállt lefelé görbülni a szája és már bömbölt is. Mondta tovább, de nem lehetett érteni. Mondtam neki, hogy jó, majd megmondjuk, hogy nem akar a másik baba autóval menni és akkor nem kell. Próbáltam még kihúzni belőle részleteket, de a kérdéseimre vagy nem válaszolt (Kinek van fehér autója?), vagy a saját nevét mondta (Hogy hívják a másik babát?).
Ez asszem már sosem derül ki.

Thursday, February 23, 2017

Számol

Egy, kettő - számolja a melleimet, ennek örülni kell, két kézzel. Ez már megy egy ideje, tán egy hónapja is. Múlt héten megtanulta a hármat, most meg már mondja a négyet és az ötöt is, igaz, a négy néha egy. Nudli szájából egyébként sem sok különbség van a kettő közt. :D
Van humora a gyereknek, néha háromig jut a mell-számolással, és persze én nem az Emlékmásból szöktem, ő meg látszik, hogy tudja, mit mond.
Két nappal a második szülinapja előtt számoltuk meg mutatóujjal mutogatva először a negyedik és ötödik akármit. Elsőre a csillagokat úgy számolta a könyvben, hogy egy - kettő - három - zöld. Tényleg az volt. :D
A kettest időnként felismeri, mert hiszen a Sebibetű miatt már tudja, hogy van olyan is...

Wednesday, February 22, 2017

Betűk

Minden a Rrrrr-tita pólóval kezdődött. Mondtuk, hogy mi van ráírva, megjegyezte a Rita-betűt. Aztán jöt az Anyabetű, meg a Sebibetű (Rita szerint Sebitű), a Papabetű, a Vavabetű, I-betű, Kerekebetű ("o"), Cicabetű, Melcsibetű, Egérbetű. Ja, meg a kettest próbálja, mert arra mindig mondja, hogy Sebitű, én meg mondom, hogy nem.
Az előbb meg Peti mondta neki, hogy Tééé-betű, és erre Rita közölte, hogy Tutyibetű. Mi nem mondtuk ezt neki... 2-3 van, amit kever néha, de akkor is az ész megáll, hogy milyen jól megtanulja őket.
Megyünk a városban és sorolja a betűket, amiket lát mindenütt. Igazából nem is kéne, hogy meglepjen nagyon, hogy ennyire érdeklik a betűk, mert látja, hogy mindenütt ott vannak...
Most áll a kanapé szélén, a könyvespolc előtt és olvassa a gerinceket. Majd hátravágja magát a kanapéra, hogy a mozgás is meglegyen. :D

Tuesday, February 14, 2017

Valentin-nap helyett anyanap

Máma igen jó dolgom van, fenébe a Valentin-nappal, ma anyanap van. Tegnap beszéltem apámmal, lábra sem tud állni, de szerencsére otthon van a nevelőanyám, szóval vigyem át Ritát, ha már egyszer két teendőm is akadt tőlük egy kilométeres körben, meg amúgy is, gondolom, hogy unokázni akar. Tegnap 11 után kicsivel már aludtam, Rita csak hét körül ébredt (amikor félálomban magyarázta, hogy "Böfi. Volt.", akkor én még épp jógáztam, Peti próbált csak aludni.), de sikerült még visszaálombanyünnyögnöm, először mellettem a nyakába szuszogva a saját álmomat, aztán visszavonult a saját kiságyába háromnegyed kilencig. Rohanós reggeli után öltözés, villamos, mozgólépcsőzés (tök profi!), metró. Metró elejében ülés, séta, leadás nagyszülőknél. Rohanás, gyors ügyintézés, majd 2 óra nyugis olvasgatás a Libriben, utána bevásárlás. Itthon ebédeltem és nem kellett főznöm, mert Peti már tegnap megfőzte a borsófőzeléket, volt desszert is, mert én közben tegnap megcsináltam a körtésrétest. A koszos tányért otthagytam a p*csába az asztalon, az előszoba csupa sár, de most kávézok és lesz*rom, még van 3 szabad órám, amiből kettőésfélben azt csinálok, amit akarok, utána muszáj feltakarítani, vagy majd Rita mos fel a ruhájával, szóval most blogolok kicsit a kávém mellett, aztán asszem horgolni és hangoskönyvezni fogok. Home alone. Tiszta részegségérzés.

Monday, February 13, 2017

Mondja a magáét

Ez állandó szöveg:
"Hóóód. Napocska lement. Aaaaszik. Szemét. [Becsukja a szemét, hátradől a székben] Jeje [=lámpa] kell."
Vagy
"Napocska. Süt. Jeje. Kell."

Pénteken telehold volt:
"Labda! Neeeem! Hóóóód!
Látod, Hóóód? Látom én is."

"Néni. Énekel." Ezt az Operaház fantomja videót már úgy 200x láttuk, apám kezdte el vele, azóta rengetegszer kéri. Tudja azt is, hogy Fantom(ka). Tegnap este fürdéskor nézték Petivel, kommentár a 2:06-nál kezdődő zoomoláshoz, ahol 2:11-nél a zenekari árokban van egy:
"Tányér. Eszik. Valamiiit. Sajtot. Vajat. Kenyeret. [taps-taps-taps] Bácsi. Tapsolt. Baba. Is. Tapsolt."

Zokogunk a röhögéstől.

Friday, February 10, 2017

Felvehetem?

Eddig többnyire elkerültük az idiótákat, de azért múlt héten a piacon alaposan leesett az állam. Jöttünk ki az ábécéből, teszem le a kosarat, a kosárszedő srác meg ránéz Ritára:
- De cuki! Felvehetem?
Mielőtt egyáltalán felfogtam volna, mit kérdez, már nemet mondtam, de mégis, WTF?

Tita egyébként sokat interakciózik, buszon, metrón, villamoson magyaráz, integet, kommunikál mindenkivel. Többnyire hagyom, ha leszállunk, mondom, hogy intsen pát, oszt jó. De ilyen még nem nagyon volt, hogy csak úgy valaki vadidegen meg akarta volna fogni...

Wednesday, February 1, 2017

Minden napra egy mese - 17/01

01. 01.
Tegnap este 10-től hajnali egyig megállás nélkül durrogtattak. Nudli fél 2-kor ébredt, hogy "Inni, inni."
Ma a csúszda elég zúzmarás volt, akkorát csúszott, hogy teljesen vízszintesen, háton landolt mintegy fél méterre a csúszda végétől... :D

01. 02.
Énekli, hogy "inta-palinta, intázik a baba-ja"
Meséli a karácsonyi találkozók névsorait. Meg van egy-két beakadt lemez: "Atika. pizzát. evett". "Kata eeeement. (széttárja a kezét, majd bizonytalanul) Si (= Zoli). (boldogan:) Kék! (autó)"

01. 03.
Anya beteg, Papánál egész nap. Azzal jött haza, hogy "elem, elem". Kifogyott a mérlegből. :D
Déli altatáskor a cumit kivéve közölte apámmal a Peti teljes nevét. Reggel is az első mondandói között volt - még az ágyban - az én nevem.
Este végighallgatta az egész A legcsinosabb óriást. Ez kb. az első ilyen volt, eddig sosem érdekelte egyik könyv szövege sem.
Árulkodott a papára: "csokit. ettem. papánál." :D

01. 04.
Éjjel Nudli nyugtalan volt, egyszer az én helyemről kurjongatott értem.
Apámat szembesítettem a Nudli önkéntes vallomásával, nagyon nevetett. Azt mondta, szaloncukrot rekvirált a fa alól, 2 db-ot, a többit eldugta.
Anya továbbra is torokgyíkos.

01. 05.
Reggel nehezen indultak el, még hintáztak itthon egy kört. Én ezalatt el-elszunyókáltam a kanapén. Antibiotikum és fájdalomcsillapító, yeah.
Este úgy jön haza, hogy rohan felém. :)
Este tök jó hangulatban zajlik az esti rutin, még nem dögfáradt, bohóckodunk. Befekszik a takaróm alá a kanapén, úgy olvas.

01. 06.
Délelőtt elvitte papa.
7-kor ért haza, elmesélte, hogy "kacsák nem, aaaaaszik". Nem voltak már ott a tónál, biztos elmentek aludni :D
Látszik, hogy napok óta a papával van, ha rászólok, bömbölni kezd. Van, hogy látszik, hogy műbalhé, erőlteti a sírást.

01. 07.
Kettesben itthon.
Éjjel bepótolta a kimaradt cicizéseket, régen nem evett ilyen hosszan.

01. 08.
Délelőtt a nagyapja elvitte Nudlit kicsit levegőzni, úgy tűnt nem zavarta nagyon a hideg. Fél órát hintázott délután, éneklős kívánságműsorral: röfögés - Micimackó, madár - Szérű mellett sudár fa, inta - hinta-palinta, cica - cirmos cica hajj. Meg volt az Egy boszorka. Ezt nem kérte, de énekeltem. :D Lufiztunk, kidurrant, sírt. Elmesélte. Sírt. :D Mondtam, hogy majd holnap veszünk, leadta a rendelést, hogy zöldet.

01. 09.
Délelőtt park, jó hideg van, de süt a nap. Tök ügyesen használt egy háromkerekű rollert.

01. 10.
Egy jó nagy plédet kiterített a szőnyegre és eligazgatta, hogy szépen simuljon.
Apa kaját eszett. - Túlkompenzál

01. 11.
Tufi (=lufi) mánia van.

01. 12.
Megtanulta, hogy "csak". Csak anya, csak baba, csak bulgurt. :D
Név+birtokos+tárgyrag, Anya álla leesik.

01. 13.
Egész nap papával, délután mégsem megyünk Badacsonyba az ónos eső miatt.

01. 14.
Délelőtt apával felavatták a Duplo vonatot. Nagyon élvezi. Délután megtalálta a mozdonyon a tankoló gombot, amit egy tankolópisztollyal lehet megnyomni és akkor a vonat glüggyög. "Vonat iszik." :D

01. 15.
Normafa. Kicsit szánkóztatják kedves idegenek, de nagyon meglepődik és inkább leszáll. A hóembereket viszont élvezi. Remek hangulatú nap.

Alszom. Alszom. Ez az új kedvenc játék, rengeteget játsszuk.

01. 20.
Csüngeni próbál Peti húzódzkodóján, nem sikerül, lecsúszik a keze, Peti fogja, nevet. Majd lefejeli Petit. Két metszőfog nyoma a bal szemöldöke fölött.

01. 21.
23 hónaposan van már kisírt szem. (Lásd: a cumi ügy) Este csigát kér (=kínomban kitalált mese: a csigamama és a 3 kiscsiga, akik a fa alatt laknal)

01. 22.
Csigáék töretlenül népszerűek. Délután apámmal ébred, nehezen vigasztalható, a teljes nevemen hiányol. :D

01. 23.
"Muszáj" - üvöltötte hajmosás közben. :D
Ma kölcsönadtam neki egy 10-es horgolótűt. Nagy sikere volt. "Baba orgol. Kicsit. Vavát! Cicát!"

Bent töltött napok a szmogriadó miatt.

01. 26.
Végre egy kicsit tisztább délután, egy hét után kimegyünk.
Este vendégség, üvölt, mikor valaki túl gyorsan akar vele ismerkedni, egyébként nagyon pörög.

01. 27.
Reggel teljesen száraz pelenkával ébred. Felültetem vécére, 3x pisil (és mindent össze-vissza). Rém büszke magára.
Papával egész nap, mert anya munkaügyben elfoglalt.

01. 28-29.
Itt voltak az apai nagyszülők, meg a nagynénje, nagybátyja. Nagyon örült a figyelemnek.
Szombatra virradóra semennyit sem alszunk, folyton ébred. Bőg, nem jövünk rá, mi baja, pipák vagyunk. Reggel 9 felé felkelés, de ébredés után is mindenen bőg, dühömben megkérdem, hogy visszavigyelek aludni? Jóó-hóóó-hóóó-hóóó. És a 20 perces relax helyett tényleg bealudt. És délután is aludt egy 2,5 órát, pedig 11.40-kor ébredt.

01. 30.
Reggel meg délután is szunyál mellettem kicsit, most én vagyok rém elégedett. Meg megint náthás, hogy a fene vinné el.
A vendégszobában játszottak az apjával, ő elaludt. Húsz perc múlva riadt fel. Tita a polcrendszer aljából kihúzott egyik nagy műanyag dobozon térdelt és épp függönycsipeszeket pakolt ki és be egy dobozból. Mondtuk, hogy ez nem túl jó ötlet, szálljon le, stb. Másfél órával később megtaláltam az egyik karácsonyfadísztartó dobozt, üresen. A gömbök hiányoztak belőle... Mintegy öt perc keresgélés után megtaláltam a polcon egy üres project-tatyóba bepakolva az összeset, talált neki helyet...

Próbáltam minden nap írni, nem sikerült. Meg kéne örökíteni apróságokat, de végül hosszabbakat is ide írtam. Még agyalok ezen a formán.