Wednesday, July 22, 2015

Az alvásról

Mostanában az van, hogy zavarjuk a gyereket. Mármint kifejezetten nem kér az altatásból. Vagy egyszerűen elalszik, ott ahol épp van, pl. a járókában, vagy ha nem, akkor ott ahol van, felhúzza magát. Ekkor meg kell nyugtatni, kézben, majd letenni, és lehetőleg elhagyni a helységet, de úgy, hogy hallja, hogy ott vagyunk a közelben (berakni egy mosást, zuhanyozni, ilyenek), majd elalszik.
Ezt ki lehet cselezni úgy is, hogy fekve szoptatok a játszószőnyegén és egy jó lélektani pillanatban mell-cumi cserét hajtok végre, ekkor kerülgethetjük a szőnyegen.
Napközben a babakocsiban is jókat alszik, de ha hazaérünk, ritkán alszik tovább, mint 20 perc.
Kb. két hete nem állítok vekkert éjszakára, mert többnyire már ébred magától enni, úgy három felé. Ami van, hogy kettő, de néha négy. Általában a fejét emeli és forgatja, erre már felébredek, mivel úgy másfél méterre van a fejemtől az ágya. Így nem sír, nem ébreszti az apját.
Meg reggel is kel hét körül ébreszt. Kivéve ma, amikor 8.40-kor ébredt, ergo Peti szépen elkésett a melóból. Reggeli után van hogy azonnal visszaalszik, főleg ha nincs mozgás. Ha van, akkor megvárjuk, míg Peti elmegy dolgozni, és visszarakom aludni. Néha csatlakozom én is.

Korábban csak hason aludt, mostanában háton is, sőt, oldalt, kinyúlva, mint egy béka, teljesen szétfolyva. Keresztbe-kasul. Roppant cukin.
Ha esetleg mégis karban, szoptatás közben alszik el (nem éjjel, mert akkor aztán lerakom, alszik), felébred a hőmérsékletkülönbségre. Ezért negyven fokban is kell egy pelust a hátához fogni, majd azzal lerakni, akár a hátára. Ha mégis nyíg, két kör Tentebabára és odahajolásra megnyugszik. (Vagy nem. Olyankor felesleges próbálkozni, vissza a járókába és később újra.)

Ja, és a legjobb, amikor ébred. Úgy 90%-ban nem sír, hanem csak mocorog, forog, a fejét emelgeti. És amikor meglát, úgy vigyorog, mint a tejbetök. Olyan szívolvasztósan.

No comments: