Friday, November 11, 2016

Gyors beszédfejlődés

Ma pl. azt mondta, hogy bulgur. Mintegy ötvenszer, és persze minden esetben hiányzott legalább két hangzó, de felismerhető volt.

Mondja, hogy tente, a(l)szik, egyik reggel a kukurikút gyakorolta lelkesen, a Falusi hangversenyből már van bú és mú, ápápáp, a pulykának pörgeti az r-t és rázza a fejét, a malacnak torokból ad ki hangot.
Hájó és ia a köszönés, öltözésnél mondja, hogy keze.
Eszi(k).
Tyapi (=sapi)
Ideg -- a víz a kádban. Ezt magától mondta, nem ismételte.

És a verbális kommunikáció is alakul. Az "e" mellett most már úgy is tud igent mondani, hogy "jó." Persze, sokszor kérdeztem vissza úgy, hogy "Most eszünk valamit, jó?" De nem csak erre mondja vissza, hanem az igen helyett is. Nagyon vicces. :)

Múlt héten voltunk valahol, a hátamra volt kötve. Hazafelé leesett a sapkája és szólt! Kb. azonnal mondogatta, hogy tyapi, tyapi, én meg hátranéztem és láttam, hogy nincs a fején. Kb. három méterre volt a földön. Pöttyet le voltam döbbenve.

Minden nap van 2-3 új dolog, amit mond, sokszor csak ismétel, de néha magától is benyög régebben hallott szavakat. Tök jó figyelni. :)

Thursday, November 10, 2016

Álom

Azt álmodtam, hogy szülök. Mármint hogy vajúdok. De valahogy egyszerre voltam egy alternatív univerzumban, ahol még nem szültem, meg egy évvel a valódi szülés után. És egyrészt vártam az erősebb fájásokat, másrészt meg néztem az órát, hogy egy éve ilyenkor már oxitocin infúzión voltam. Meg hogy ha még nem kaptam, akkor lehet, hogy sikerülni fog anélkül megszülni. És járkáltam először a kórházban, majd a járdán valami lakótelepfélén, és valami lejtőn kellett volna felmenni, de nem ment csak nagyon küzdve. Nem volt túl nagy hasam. Aztán felébredtem.

Tuesday, November 8, 2016

Kakahelyzet.

Október elején megvolt az első vécébe kakálás. Sokszor fürdéskor a kádba kakál mindenki nagy örömére, mert a sok vaklárma mellett nehéz eltalálni, hogy mikor jelent tényleg kakálását a "kaka!", mikor csak pukit és mikor semmit. De okt. elején egy jól eltalált pillanatban ültette Nudlit a vécére P. és oda kakált. Ettől viszont eléggé megrémült, azóta nem akar a vécére ülni, pedig ez már augusztus óta nagyon népszerű programpont volt, főleg a vécépapír miatt, meg mindig pápát integet annak, amit lehúzunk és ettől lelkes. Azóta a pelenkából is a vécébe kerül a kaka és integetünk neki, hátha újra kedvet kap. Tudom, hogy ráérünk, de láthatólag foglalkoztatta a dolog.
(2,5 héttel később) Megint hajlandó vécére ülni. Nyom, pukizik, de ennyi. Nem erőltetjük, ha kérdezzük és oda akar ülni, odaültetjük, ha nem, nem.
Várom már a szobatisztaságot, mert folyton ficánkol és tetű nehéz időnként tisztába tenni.

Monday, November 7, 2016

20 hónapos (volt két hete)

Ült az ölemben és két tenyere közé fogta az arcom és szájon puszilt. <3 Nem egy bújós gyerek, ezek nagyon jól esnek.

Mostanában mindig a következő párbeszéd zajlik köztünk szoptatáskéréskor.
- Cici! / Sziszi!
- Kérsz cicit?
- E. - bólint. Boldogan vigyorog. Időnként hozzáteszi, hogy - Cici! / Sziszi!
- Melyik cicit kéred először?
Vigyorog.
- Egy(et). - mindkét keze ökölben, mutatja a hüvelykujjait, hogy egy.
- Melyik egy? Ez az egy, vagy a másik egy? - ezt már nehéz vigyorgás nélkül.
Választ, cicit kap.

Ma azért még vigyorogva közölte, hogy "tejcsi".
A héten még mondta sokszor, hogy "enyém".
Megkapta a Falusi hangversenyt, és énekli jó hamisan, megilletődve mosolyogva, hogy "Mú, mú" (mú, boci szomorú.)
Emellett az aktuális kedvenc a Bóbita, főleg a Tavaszköszöntő rajzai a nénikkel és a babákkal.

Vannak szavak, amiket fordítva mond: tacs = csat
Aktuális friss szókincs: (sz)ia, páp (= táp), jája (= lámpa), fa, cica, buba (= bubi az orrában)

Az sokat elmond a személyi igazolványok fényképeinek minőségéről és értelméről, hogy Rita egyikünket sem ismert fel róla... Petire és rám is csak azt mondta, hogy "néni". Azóta is néni mindenki, aki felnőtt.

Bunkermánia lépett életbe. A fotelt P. felborítja, a párnákból oldalfalak, pléd a tető. Beviszi az horgolt és plüss állatkáit, végre használja őket.

Segít: ma P-nek a lefolyó pumpálását utánozta, reggel meg nekem adogatta a ruhákat a lavórból teregetni, marha gyorsan kész lettünk, nem totojázott.
Egy hete kb. reggel apával együtt főzik anya kávéját. Lelkesen önti a kanálból a kávét a bögrébe és kevergeti.

Gyógypuszit osztogat, pl. az államon van egy pici seb, arra egy nap alatt kaptam úgy 15 puszit

Lomtalanítottunk neki egy hintalovat, nagyon szereti.

Egyedül felveszi a mamuszát, a zoknival próbálkozik, a tágulós nadrágokat felhúzza. Csálén, de felhúzza. (A szandál már rég megy. Meg a vetkőzés is...)

A kád végén csúszdázik.